קמין עץ

תנור חימום עץ – אומנות השליטה באש

תנור חימום עץ, הידוע בשם קמין עץ, הינו גוף חימום המופעל באמצעות הבערה של בולי עצים, ומדובר בסוג של קמין לבית עם היסטוריה ארוכה ושכיחות גבוהה בארצות קרות ברחבי העולם.
בשנים האחרונות גילו רבים מקרב הישראלים את קסמם ואיכותם של תנורים אלו המספקים פתרון חימום נעים, יעיל ומרהיב במראהו, דבר ההופך אותם למרכז הבית בימי החורף הקרים. עם זאת, חשוב לדעת כי לצד מעלותיו הרבות, תנור עצים הינו אמצעי חימום הדורש התעסקות בלתי מבוטלת, הכרוכה ברכישת עצים, הדלקת התנור, הוספת בולים וניקיון המתקן. דווקא מסיבה זו רבים מבעלי קמיני העץ מתמכרים להתעסקות בעלת הגוון התרפויטי, ומפתחים אותה לכדי פעילות מרגיעה ומספקת.

תהליך הדלקת תנור עצים

הדלקת הקמין איננה מסתכמת בלחיצה על כפתור או בהדלקתו גפרור. זהו תהליך הדורש מספר דקות של מלאכה והכנה, כאשר ככל שאיכות התנור ויכולת היניקה שלו גדלות כך קלה ומהירה יותר ההדלקה.
למעשה, הדלקת קמין עצים דומה באופייה להדלקת מדורה, אך הינה מהירה יותר מכיוון שהיא מבוצעת בחלל סגור ומוגן. ראשית יש להניח בתא הקמין שלושה בולי עץ מסוג הנדלק מהר יחסית, כדוגמת עץ האורן, ולכן בעת רכישת עצי הסקה חשוב לרכוש גם סוגים המובערים במהירות. למשל, עץ האקליפטוס ועץ ההדר בוערים לאט יחסית ועל כן הינם מצויינים לשימוש השוטף, אך מצד שני קשה מאוד לבצע באמצעותם את ההדלקה הראשונית. לאחר מכן יש להבעיר את בולי העץ בעזרת אמצעים שונים כגון חומר הדלקה לגחלים, זרדי עצים, פיסת בד ספוגה בשמן, ניירות עיתון או שילובם של מספר האמצעים ביחד. סביר להניח שעם הזמן וצבירת הניסיון, תימצא שיטת ההדלקה האידיאלית עבורכם. חשוב לציין שבמידה והתנור מסרב להידלק יש לוודא כי הארובה אינה סתומה.

שליטה בחום

שלא כמו בקמיני גז או נפט, השליטה בעוצמת החימום של קמין עץ מבוצעת באופן מוערך וידני. על מנת להעלות את הטמפרטורה בחדר צריך להוסיף עצים ולפתוח את פתחי האוורור, המגבירים את אספקת החמצן לקמין ומעלים את עוצמת הבעירה בו.
מנגד, על מנת להקטין את הבעירה יש לסגור את פתחי האוורור החונקים את האש ומקטינים את עוצמתה. תדירות הוספת העצים הנדרשים להסקת התנור תלויה לא מעט בסוג העץ שבו משתמשים. לדוגמא, עץ הזית נשרף לאט ומספק אש חמה ונעימה, לעומת עץ האורן שמספק אש חזקה אך בוער מהר מאוד. כמו כן, תדירות הוספת העצים תלויה באיכות התנור ובגודלו, כך שככל שהקמין יותר גדול, מיוצר על ידי חברה מקצועית, בנוי מחומרי גלם איכותיים והינו בעל ארובה מתאימה, פוחתת תדירות הוספת העצים. למעשה, בתנורים איכותיים עשויים הבולים להספיק עד לעשר שעות, ומכאן שעם היקיצה בשעת בוקר הבית עדיין חמים, ואין צורך להדליק מחדש את הקמין אלא רק להוסיף עוד בול עץ שיחזק את בעירתו.